Domeniile Vinju Mare

Zona viticola

Zona viticolă

Zona viticolă Vânju Mare Oreviţa face parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situată în judeţul Mehedinţi între paralele 44 – 45, paralela de aur a vinului.

Ecosistemul viticol se caracterizează print-un climat continental temperat cu nuanţe mediteraneene, unde viţa de vie ocupă colinele din partea sudică şi platourile acestora la o altitudine cuprinsă între 280 – 325m.

Solurile predominant brune şi brun roşcat de pădure caracteristice Podişului Getic îşi au reputaţia bazată pe calitatea deosebită a vinurilor aromate de Tămâioasă Românească şi Sauvignon, iar cele uşoare şi calde bogate în calcar constituite din pietrişuri aluvionare sunt recunoscute pentru vestite vinurile roşii pe care le produc.

Acest ecosistem asiguă cele mai mari resurse heliotermice din cadrul podgoriilor subcarpatice care, alături de regimul echilibrat de precipitaţii crează condiţii optime de supramaturare.

Există un factor “sol-climă-soi-vremea culesului- tehnologii de cultură şi oeno-tehnice” alături de vecinătatea Dunării şi a pădurilor care diferenţiază aceste vinuri şi care distinge zona Vânju Mare Oreviţa ca una din zonele producătoare de vinuri de cea mai înaltă caliate din ţară şi nu numai.