Zonă viticolă

Zona viticolă Vânju Mare Oreviţa face parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situată în judeţul Mehedinţi pe ”paralela vinului” (44–45° lat. N), la fel ca cele mai vestite zone viticole din Europa: Bordeaux, Burgundia, Piedmont.

Plantațiile se găsesc pe coline cu orientare sudică și pe platourile acestora la altitudini cuprinse între 280-350m.

Mult timp, zona a fost acoperită cu păduri de ulmi si nuci. Se pare că și denumirea localității își trage numele de la “ulm”, care în trecut se numea “vânj”. Astfel, solurile pe care este cultivată vița de vie în zonă sunt brun roșcate de pădure, lutoferuginoase sau calcaroase, constituite din pietrișuri aluvionare.

Acest ecosistem aflat în vecinătatea Dunării și a pădurilor asigură cele mai mari resurse heliotermice din cadrul podgoriilor subcarpatice care, alături de regimul echilibrat de precipitaţii, creează condiţii optime de supramaturare.

Există un factor “sol – climă – soi – vremea culesului – tehnologii de cultură şi oeno-tehnice” alături de vecinătatea Dunării şi a pădurilor care diferenţiază aceste vinuri şi care distinge zona Vînju Mare Oreviţa ca una din zonele producătoare de vinuri de cea mai înaltă caliate din ţară şi nu numai.

  • În prezent, plantațiile se întind pe 133 ha, toate replantate prin programul de reconversie/restructurare între anii 2008-2013 și sunt organizate în 3 ferme:

    • Orevița (55 ha)     
    • Bucura (50 ha)
    • Nicolae Bălcescu (28 ha)

    Soiurile de struguri care se regăsesc în plantaţie sunt atât soiuri autohtone:

    • Fetească Neagră (18 ha)
    • Tămâioasă Românească (24 ha)

    cât şi internaţionale:

    • Cabernet Sauvignon (23 ha)
    • Merlot (17 ha)
    • Syrah (5 ha)
    • Sauvignon Blanc (25 ha)
    • Riesling Italian (9 ha)
    • Chardonnay (12 ha)

Conștienți că un vin bun se face din struguri de bună calitate, ne procupăm în permanență ca oamenii noștri bine instruiți să aplice tehnologii noi, cu utilaje moderne, cea mai nouă achiziție a noastră fiind o mașină de recoltat autopropulsată (2021).

În anul 2001 am achiziționat și vechiul IVV (Întreprinderea Viti Vinicolă) din Vânju Mare, construit în anii ‘70, pentru a-l transforma într-un centru de vinificație modern. Procesul de modernizare-retehnologizare început atunci continuă și în prezent pentru a fi în pas cu cerințele actuale ale standardelor, urmând a derula un nou proiect pentru mărirea capacităților de producție și depozitare.

Producția anuală medie de struguri este de 1.200.000 kg, din care se obțin aproximativ 800.000 L de vin alb, rose si roșu.

Prelucrarea primară se face cu utilaje din oțel inoxidabil și prese cu presiune controlată iar fermentarea se desfășoară în fermentatoare verticale și rotoare cu temperatura controlată, pentru toate tipurile de vinuri.

Centrul de vinificație este dotat cu o linie automată de îmbuteliere pentru sticle de 750 ml cu închidere cu dop de plută, o instalație semiautomată pentru îmbuteliere sticle de 250 ml cu închidere cu capsule tip Pilfer și o instalație semiautomată pentru îmbuteliere sistem Bag-In-Box.

Vinurile sunt comercializate atât prin reţeaua proprie de magazine cât şi prin intermediul unor importanţi distribuitori specializaţi și retaileri, astfel asigurându-se trasabilitatea pe întreg lanţul alimentar, “din vie până la pahar”.

Certificări

Confirmarea încadrării în cerinţele standardelor internaţionale a venit odată cu certificarea din 2007 a unui sistem integrat de management de calitate, mediu si siguranţa alimentului.

În prezent, sistemul integrat de management este aliniat standardelor:

  • SR EN ISO 9001:2015
  • SR EN ISO 14001:2015
  • SR EN ISO 22000:2019